Готви ли се застрояване на дюни на Каваци с любезното съдействие

...
Готви ли се застрояване на дюни на Каваци с любезното съдействие
Коментари Харесай

Дюните не са това, което са. Сгради за отдих и курорт никнат върху образуванията на Каваци

Готви ли се застрояване на дюни на " Каваци " с общителното подпомагане на служебното Министерство на околната среда и водите?

От най-малко две седмици има индикации за това. Началото бе сложено със сигнал на някогашния зам.-министър на екологията в постоянния кабинет Тома Белев. Тогава Белев сигнализира, че със заповед на министърката на Румен Радев Росица Карамфилова е разпоредено ново картиране на дюните на плаж " Каваците ", макар че такова е направено малко по-рано от Българската академия на науките (БАН) и е открило съществуването на дюни. Според новото обаче дюни няма, има земеделска земя. И тя се застроява в незабавен порядък с разрешението на бургаската екоинспекция.

" Процесът на застрояване на дюните на " Каваците " стартира. На 6 април 2023г. шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас Павел Маринов е одобрил да не се прави екологична оценка на застрояването на този парцел тъй като в него нямало дюни според картиране от октомври м.г. Напомням, че през юни м.г. специалисти от Българска академия на науките картираха 90% от парцела като сиви дюни. Напомням също, че според методиката за картиране на дюни на Министерство на околната среда и водите, те не се картират през октомври ", разгласи Белев преди близо седмица.

Още с първия сигнал Клуб Z изправи въпроси до Министерство на околната среда и водите. По-точно - на 31 март. След дълго очакване да получим отговор, при започване на тази седмица напомнихме на пресцентъра, че са минали 10 дни от заложените тъкмо три въпроса. От там отвърнаха, че по тях се работи, само че имало дълга съгласувателна процедура. На 14 април отговори към момента не са пристигнали.

Особено мнение. Е-и?

През януари 2022г. Институтът по океанология при Българска академия на науките изпраща на организацията по кадастъра и екоминистерството свое картиране на дюните на " Каваците ". Това картиране е доста близо до картирането от юни 2022 година в границите на формалната процедура за картиране от специалистите обезпечени от Института по биоразнообразие и екосистемни проучвания при Българска академия на науките и Минно-геоложкия университет и заплатено от Министерство на околната среда и водите, споделя Белев. Но... през октомври същата година, към този момент служебния кабинет взема решение да прави ново картиране, което заличава най-малко 80% от откритите преди този момент дюни.



От Министерство на околната среда и водите, както стана ясно, пояснение няма. На уеб страницата на ведомството се появи единствено едно, в което се споделя единствено:

" На извършено на 29.03.2023 в Бургас съвещание на Комисия за приемане на профилирана карта и регистри на пясъчни дюни, ситуирани отвън морските плажове " Каваците – Север "  и " Каваците – Юг ", землището на гр. Созопол, община Созопол, само представителят на Министерство на околната среда и водите изрази изключително мнение и противоречие във връзка с прегледаните по време на съвещанието материали и данни, свързани с местоположението и типа на пясъчните дюни. Позицията на Министерство на околната среда и водите по обсъждания проблем е подбудена от значителното разминаване в определянето на границите на пясъчните дюни при неколкократните заснемания, свързани с процедурата по разработване на плана на посочената профилирана карта ".

От него разбираме също по този начин, че " дефиницията за пясъчни дюни, дадена в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, също основава опция за разнообразни тълкования и води до разнопосочни резултати ". При определянето на съществуването, типа и местоположението на дюните следва да са водещи обективните научни наблюдения и експертиза, които да са основа за взимане на съответни решения. В съответния случай обаче, резултатите от изследванията съгласно Министерство на околната среда и водите не разрешават да бъде взето обективно решение. "

И тъй като не излиза наяве на процедура нищо от това известие, изпратихме следните въпроси (както стана ясно - останали без отговори):

1. Какво е наложило възлагането на ново картиране?

2. Какво следва от изразеното изключително мнение от страна на Министерство на околната среда и водите по време на съвещанието на комисията за приемане на профилираната карта?

3. Ще предприеме ли Министерство на околната среда и водите дейности, отвън изразяването на особеното мнение?

А в това време...

А в това време шефът на екоинспекцията в Бургас Маринов излиза с решение през април т.г., касаещо " Изработване на ПУП-ПРЗ за ПИ с идентификатор 67800.54.28 по КК на град Созопол, община Созопол, за урегулиране на парцела и отреждане " за здания за отдих и курорт и допълващи действия "  с възложители: Тодор Стоянов и Коста Стоянов ". То гласи да не се прави екологична оценка на проекта за застрояване на този аграрен парцел. Разбирай - на дюните, които към този момент не са дюни.
 Снимка Зелени закони
И следва обжалване. От самодейността " Зелени закони " подадоха административна против решението на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда, позоваващо се на последното картиране, разпоредено със заповедта на Карамфилова.

" Въз основа на тази заповед е осъществена нова експертна оценка на " Каваци-Север "  за установяване на местоположението и типа на пясъчните дюни - само че в края на месец октомври, интервал, който не е включен в методологиите за мониторинг на дюната растителност. Това изключително картиране в несъответствуващ за ботанически наблюдения сезон включва и " в детайли проучване на парцела и " направено умозаключение, че в границите му, както и на терените в непосредствена непосредственост, няма дюнни формирания, че забележителна част от централната и западна част на парцела съставлява ров ", стимулират се от " Зелени закони ".

И изброяват недъзите на новото проучване. А в това време дюната към този момент е разкопана и строителството е в ход.

" Дюните по силата на Конституцията на Република България са изключителна държавна благосъстоятелност и като такива не могат да бъдат благосъстоятелност на частни лица, нито да се употребяват за потребности, разнообразни от тяхното запазване или възобновяване. Именно това е в основата на желанието на разнообразни вложители да потвърдят, че на " Каваци " в никакъв случай не е имало дюни и това, което всички можем да забележим с очите си не са дюни, а изоставени аграрни земи. Може би таман затова последното " картиране "  на дюни е направено на 19 октомври в прорез с направената методология, когато възможностите типичната за дюните растителност да бъде следена са незначително дребни. Още повече - зад него не стоят експерти с нужната подготовка ", показват и от фондация " Биоразнообразие ".

" Случаят става още по-любопитен, в случай че прибавим и обстоятелството, че процедурата за създаване на " здания за отдих и курорт "  в прилежащ парцел е спряна точно тъй като " парцелът на възложителите евентуално... е част от просторен и непрестанен в предишното дюнен комплекс в местността " Каваци ".

Още по-голяма паника буди фактът, че Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас води дългогодишна политика за отбрана и запазване на дюните в околност " Каваци ". 

Всички тези несъгласия, карат Българска фондация " Биоразнообразие " да изиска от министъра на околната среда и водите да анулира решението на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас да не се прави екологична оценка на проект за застрояване на дюните в местността " Каваци " до Созопол ", показват още от там.

Засега - без отговор от Карамфилова. Известно е единствено, че щяло да се прави четвърто картографиране. Ако към този момент не е късно.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР